aflevering 04 De samenleving herinrichten
In de vierde en voorlopig laatste aflevering van onze rubriek ‘Points of View’ verkennen we hoe de samenleving te herinrichten. Een meer proactieve houding tegenover de problemen van onze tijd, kan leiden tot een hogere investering in onze samenleving.
Wat zou overheidsbeleid bijvoorbeeld moeten doen om ervoor te zorgen dat het uit de hand gelopen winstbejag, niet leidt tot het verspillen van publieke gelden? En volgens welke waardesystemen komt beleid tot stand?
aflevering 03 In gevecht met ‘het systeem’
In aflevering 3 van onze rubriek ‘Points of View’ kijken we naar hoe het werk dat je doet zich verhoudt tot het grotere geheel in tijden van maatschappelijke urgenties. En hoe om te gaan met de constante strijd daarbinnen, als maker, maar ook als persoon die werkzaam is in “het systeem”.
Ontwerpprocessen kosten nu eenmaal tijd, ruimte en geld. Zeker bij het werken met bepaalde gemeenschappen. Naast ruimte en geld, is ook tijd inmiddels een luxe geworden. We vragen ons af of de continue strijd met het systeem onze gemeenschappen niet tekortdoet en wat de consequenties hiervan zijn. Kunnen we stellen dat het systeem dat onze samenleving gezond zou moeten houden failliet is?
aflevering 02 Je verhouden tot
In aflevering 2 van onze rubriek “Points of View” kijken we naar wat het betekent om je te verhouden tot bepaalde leefwerelden. En het is niet zo dat alleen overheden en ontwikkelaars een gebied niet kunnen lezen, ook mensen die zelf in een gebied leven beseffen vaak niet hoeveel kennis er aanwezig is. Zo informeel zijn die leefwerelden van het alledaagse.
In onze beleving zijn er plekken nodig waar mensen actief reflecteren op hun leefomgeving, de kwaliteiten, kansen en uitdagingen die er aanwezig zijn. Zeker nu de overheid zegt: participeer maar!
aflevering 01 Vertrouwen & Participatie
Als professional ben je altijd op zoek naar inspiratie, perspectieven die je een bredere kijk geven op de samenleving. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de afstand tussen het systeem en burgers? Wat is de waarde van het alledaagse en hoe maak je ruimte voor andere manieren van denken en doen? Als onderzoek- en ontwerpbureau zijn ook wij continu op zoek naar andere perspectieven. In deze serie doen we dat door in gesprek te gaan met spelers uit het veld. Ambtenaren, kunstenaars, ontwerpers en andere vakmensen.
Cultural Currency Conference | 22 t/m 24 november 2024
Van 22 t/m 24 november 2024 organiseert The Niteshop de tweede editie van de Cultural Currency Conference in het Keilepand Rotterdam. Drie dagen lang vinden er gesprekken, presentaties en workshops plaats, gericht op de toekomst van superdiverse postkoloniale steden. Dit jaar staat de creativiteit van een nieuwe generatie stedelingen centraal bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen; hoe wonen, leren, werken en recreëren we in de stad van de toekomst?
Mis ook de doorlopende tentoonstelling niet!
Mede mogelijk gemaakt door Boekmanstichting | Gemeente Rotterdam | Nederlandse Unesco Commissie | Nieuwe Instituut | Stimuleringsfonds Creatieve Industrie | VSB Fonds
Ideeën voor de stad van morgen - masterplan Zuidoost
Het Masterplan [Amsterdam] Zuidoost is opgericht om met elkaar te werken aan verbeteringen op het gebied van wonen, werken, onderwijs en veiligheid – nu én in de toekomst.” Het Masterplan Zuidoost is een initiatief die als doel heeft om structurele kansenongelijkheid in het stadsgebied Amsterdam Zuidoost aan te kaarten. Het plan benadrukt de erkenning van discriminatie en de noodzaak om rekening te houden met de culturele diversiteit van de bewoners. Maar doet deze visie van cultuursensitiviteit wel daadwerkelijk recht aan de potentie van het culturele erfgoed dat er is (en ook ontstaat) in deze migrantenwijken? Als we alleen maar “rekening houden” met die cultuur, missen we daarmee dan ook niet de waarde die het te bieden heeft? Het is belangrijk om na te denken over hoe we cultuur positioneren in dit soort projecten, want ook in Rotterdam hebben we een Nationaal Programma Rotterdam Zuid, en daar horen we soortgelijke kritiek.
Hierbij presenteren we het volledige programma voor ons eerste Cultural Currency Conference. Drie dagen lang gaan ontwerpers, hosselaars, beleidsmakers en andere experts met elkaar in gesprek over het vormgeven van een toekomstbestendige samenleving. We staan namelijk voor grote maatschappelijke opgaven, waaronder toenemende armoede en woningnood. En niet te vergeten, de groeiende kloof tussen burgers en het systeem. De creativiteit van migranten en de Buurt staat tijdens het congres centraal, juist omdat dit creatief kapitaal onmisbaar is bij het tackelen van deze opgaven.
Fly in Delfshaven: VPRO GIDS #42 - Dutch Design
Malique Mohamud is een van de ontwerpers die centraal staan tijdens DDW. Met zijn collectief Concrete Blossom onderzoekt hij de relatie tussen straatcultuur en architectuur. Ook runt hij The Niteshop, een ontwerpbureau annex buurtwinkel, kenniscentrum en barbershop in Delfshaven. ‘We hebben de rol van de architect gehackt.’
Cultural Currency Conference | 17 t/m 19 november 2023
The Niteshop organiseert in samenwerking met de Nederlandse Unesco Commissie het eerste landelijke congres over de toekomst van Superdiverse steden. Het congres brengt perspectieven van een nieuwe generatie stedelingen op de toekomst samen. Van 17 t/m 19 november 2023 vinden er gesprekken, presentaties, workshops en een clubavond plaats vanuit de lens van post-colonial urban futurism in het Keilepand Rotterdam. Doorlopend kan de tentoonstelling Money Trees Is The Perfect Place For Shade worden bezocht.
Reclaiming The Block: editie N°2 - vrijdag 21 juli & zaterdag 22 juli 2023
We werkten de afgelopen jaren aan een visie voor gebiedsontwikkeling waar de mens en haar directe leefomgeving het vertrekpunt in zijn. Op vrijdag 21 juli en zaterdag 22 juli delen we de voorlopige resultaten tijdens onze presentatie Reclaiming the Block. We gaan verder in gesprek met winkeliers, jongeren, ontwerpers en andere Buurtbewoners over de toekomst van onze stad.
Ideeën voor de stad van morgen - de winkelstraat
We introduceren onze maandelijkse nieuwsbrief met ideeën voor de stad van morgen. In deze eerste editie focussen we op de winkelstraat en de functie die deze heeft in de stad van nu. Waarom hebben we het over de winkelstraat? Winkelstraten zijn in veel steden hotspots. Ze hebben een grote sociale waarde, vooral in migrantenwijken. De winkelstraat is de plek waar de privé-domeinen van het huis, het gezin en het publieke leven samenkomen. In een samenleving waar de kloof tussen de overheid en de samenleving groeit, kan de winkelstraat fungeren als een tussenruimte die deze twee werelden dichter bij elkaar brengt. The Niteshop is dan ook ontstaan vanuit dit inzicht. In deze nieuwsbrief leggen we verder uit hoe wij de winkelstraat zien en welke rol deze speelt in de stad van de toekomst.
Reimagining Public Space
Er zijn altijd meerdere interpretaties van elke openbare ruimte. Een goed voorbeeld hiervan in Rotterdam is het Heemraadsplein, dat ook wel "Pracinha d'Quebrod," of het "Plein der Armen" wordt genoemd. Het openbare plein is omgeven door veel groen, veel mooie huizen. Maar het is ook in Rotterdam West, en in de buurt van Delfshaven, dat soms het elfde eiland van Kaapverdië wordt genoemd vanwege de grote Kaapverdische gemeenschap die er woont. Voordat er mobiele telefoons waren, was het Heemraadsplein de eerste plaats waar mensen die net uit Kaapverdië in Nederland aankwamen naartoe gingen. Als ze daar kwamen, werden ze benaderd door andere Kaapverdische migranten die hen hielpen hun weg te vinden, een woning te vinden, werk te vinden, enz. Dat plein, en ook andere openbare ruimtes in de gebouwde omgeving, hebben meerdere betekenislagen.