Reclaiming The Block: editie N°2 - vrijdag 21 juli & zaterdag 22 juli 2023
Reclaiming the Block: De Campus voor Alledaagse Kennis
Reclaiming the Block is een collectieve zoektocht naar de stad van de toekomst
🌆 Reclaiming the Block
🌃
🌆 Reclaiming the Block 🌃
Graag nodigen wij jullie uit voor een tussentijdse presentatie van ons onderzoek naar de Campus voor Alledaagse Kennis. We werkten de afgelopen jaren aan een visie voor gebiedsontwikkeling waar de mens en haar directe leefomgeving het vertrekpunt in zijn. Op vrijdag 21 juli en zaterdag 22 juli delen we de voorlopige resultaten tijdens onze presentatie Reclaiming the Block. We gaan verder in gesprek met winkeliers, jongeren, ontwerpers en andere Buurtbewoners over de toekomst van onze stad.
Wat is de Campus?
De Campus voor Alledaagse Kennis is een concept dat wij hebben ontwikkeld waarin we ontwerpend onderzoek doen naar de migrantenwijk van de 21e eeuw. Het is niet alleen een fysiek gebied, maar ook een mentaal en cultureel ecosysteem waarin talent groeit, nieuwe ideeën ontstaan en waardevolle verbindingen tussen mensen, organisaties en collectieven worden gelegd. De Campus is een visie voor gebiedsontwikkeling die uitgaat van het postkoloniale erfgoed van Rotterdam. Met dit ontwerpend onderzoek zetten we in op de bottom-up energie van een nieuwe generatie stedelingen; benutten we de waardevolle bronnen van kennis en creativiteit en versterken we de plekken waar deze ontstaan. Op de Campus voor Alledaagse Kennis zetten bewoners cultuur in als een vorm van onderzoek. Samen met onze buren zoeken we naar nieuwe perspectieven en innovatieve strategieën om maatschappelijke kansen te benutten en haar uitdagingen te tackelen.
Waarom is dit belangrijk?
Het is duidelijk dat we als samenleving voor grote uitdagingen staan. De kloof tussen burgers, overheid en de markt wordt alsmaar groter. Het vertrouwen in het systeem neemt af. Ondertussen stapelen de uitdagingen zich op; denk aan de woningnood, kids die zonder ontbijt naar school gaan en niet te vergeten de klimaatuitdagingen. De stad moet zich heruitvinden om deze problemen op te lossen. Helemaal in Rotterdam, waar de contrasten het grootst zijn in Nederland. We hebben andere, misschien zelfs onorthodoxe ideeën nodig om onze steden gezond en fly te maken. Daarom onderzoeken we andere benaderingen voor het werken aan en met de stad.
Achtergrond info
Met The Niteshop spelen we vanuit de Schiedamseweg een actieve rol in het organiseren van onze directe omgeving. We bouwen continu aan een netwerk van Buurtinstituten: eethuizen zoals Marrakech en Kumpir; creatieve spaces, ontwerpers en doeners als Spatial Codes, Notes en ALL DAE en natuurlijk onze directe naaste buren in de non-food retail zijn onderdeel van de ecosysteem van de Buurt. Met The Niteshop maken we de kennis die in dit ecosysteem ontstaat en wordt gedeeld zichtbaar. Het is een logische vervolgstap om het ecosysteem waar we onderdeel van zijn te beschouwen als een Campus. Een gebied waar pleintjes, de auditoria zijn. De barbershops en bankjes, de leslokalen of labs, en de eethuizen, de kantines. Na deze tussentijdse presentatie werken we toe naar de presentatie van onze visie voor gebiedsontwikkeling tijdens Dutch Design Week in oktober.
Tot slot
Het verhaal van Rotterdam is er een van wederopbouw en experiment. De Gemeente Rotterdam zegt in haar uitgangspunten voor het Rotterdamse cultuurbeleid 2025-2028 dat ze de stad wil inzetten 'als laboratorium voor culturele innovatie versterken en het te versterken middels opgedane kennis'. Dit is precies wat we de afgelopen jaren hebben onderzocht en in de praktijk gebracht. De werkelijkheid loopt in zekere zin altijd voor op beleid. De vraag is alleen hoe het beleid en overheden dit soort innovatieve ontwikkelingen in de samenleving kan faciliteren. Hoe we onze invloed kunnen verstevigen en uitbreiden is waar we met elkaar over in gesprek willen. Reclaiming the Block is een collectieve zoektocht naar de stad van de toekomst; dus pull up en denk mee.
Vrijdag 21 juli (livestream by Operator Radio)
16:30 - Inloop: all day Saucy Street Food laad- en losplaats voor de deur
17:00 - Malique Mohamud (CEO & creative director Concrete Blossom) presenteert De Campus van Alledaagse Kennis
17:45 - Intermezzo | DJ: Mo Jakob
18:00 - In gesprek met: Afaina de Jong (founder AFARAI & director at Design Academy Eindhoven)
19:00 - DJs curated by Bureau Punt
22:00 - Einde programma
Zaterdag 22 juli (livestream by Operator Radio)
15:30 - Inloop: all day Saucy Street Food laad- en losplaats voor de deur
16:00 - In gesprek met : Notes over de Blockparty van de Toekomst
17:30 - Intermezzo | DJ: Mo Jakob
18:00 - In gesprek met: Imro Landburg (streetwear connaisseur) & Serife Dikbas (staatssecretaris Circulair at Gemeente Rotterdam) over de waarde van design
19:00 - DJs curated by Notes
22:00 - Einde programma
Datum: 21 & 22 Juli 2023
Locatie: The Niteshop, Schiedamseweg 114-B, Rotterdam-West
ACTIE: Ben je aanwezig? Meld je hier aan!
Salaam,
de Staatssecretaris van de Buurt