Reimagining Public Space

Where is here?

🤷‍♀️

Where is here? 🤷‍♀️

Er heerste een informele, maar zeker productieve sfeer tijdens het (her)inrichten van het plein. Betonbloesem, Het Plein, Rotterdam, 2022. Foto door Sethi Djegane Gueye.

Nick Axel (NA): Hoe begrijpt u de aard van de openbare ruimte in postkoloniale steden?

Malique Mohamud (MM): Er zijn altijd meerdere interpretaties van elke openbare ruimte. Een goed voorbeeld hiervan in Rotterdam is het Heemraadsplein, dat ook wel "Pracinha d'Quebrod," of het "Plein der Armen" wordt genoemd. Het openbare plein is omgeven door veel groen, veel mooie huizen. Maar het is ook in Rotterdam West, en in de buurt van Delfshaven, dat soms het elfde eiland van Kaapverdië wordt genoemd vanwege de grote Kaapverdische gemeenschap die er woont. Voordat er mobiele telefoons waren, was het Heemraadsplein de eerste plaats waar mensen die net uit Kaapverdië in Nederland aankwamen naartoe gingen. Als ze daar kwamen, werden ze benaderd door andere Kaapverdische migranten die hen hielpen hun weg te vinden, een woning te vinden, werk te vinden, enz. Dat plein, en ook andere openbare ruimtes in de gebouwde omgeving, hebben meerdere betekenislagen.

NA: Kunt u een voorbeeld geven van hoe u op deze manier met de openbare ruimte heeft gewerkt?

MM: De afgelopen jaren hebben we samen met de gemeenschap van het Bospolderplein, een ander openbaar plein in Rotterdam West, gewerkt aan een project dat Het Plein heet. Toen de buurt rond het Bospolderplein oorspronkelijk werd gebouwd, waren de huizen meestal te klein voor de gezinnen die erin woonden, zodat alles op straat en op het plein uitkwam. Dat betekent dat het Bospolderplein al generaties lang de plek is waar kinderen die rond het plein wonen, spelen en ook waar hun ouders tijd met elkaar doorbrengen. Er is een basketbalveld, twee voetbalvelden, enkele trappen met bankjes, en twee speeltuinen, één aan elke kant van het plein. Het is een enorme plek, althans zo voelt het als je er bent, en is bijna helemaal van beton. Maar vandaag wordt de buurt herontwikkeld. Om de hoek van het plein worden nieuwe wooncomplexen gebouwd voor meer welvarende mensen. Maar ook warmt de aarde op, en betonnen paleizen als het Bospolderplein zijn warmtemagneten. Deze bundeling van krachten dient als een urgentie om het Bospolderplein opnieuw te overdenken en in te richten voor de gemeenschap.

Lees verder op e-flux.com (in het Engels)

Previous
Previous

Ideeën voor de stad van morgen - de winkelstraat