LOMBAJONGERENHUB

Er gaat een huis van een wijk tegen de vlakte, er gaat een school tegen een vlakte en er gaat een kleine winkelstraat tegen een vlakte. Ze worden weggevaagd om plaats te maken voor een paar honderd woningen: de ‘Kop van Homerus’.

Gezamenlijke wens

In het stedelijk beleid, de plannen van de wijkraad, de uitkomsten van het stadsgesprek en gesprekken met jongeren kwam een gezamenlijke wens naar voren om
een jongerenhub te gaan organiseren in Lombardijen.
In de nieuwbouwplannen van de Kop van Homerus is - min of meer - een jongerenhub ingetekend.

Werkwijze TNS

Wat gebeurt er als je de jongeren ziet als het grootste aanwezige kapitaal in het gebied. En als je hen betrekt in het ontwerpproces? Ons project Lombardijen gaat verder dan alleen een ontwerpend onderzoek naar een community hub. Community development is voor ons key als onderdeel van een langer lopende strategie voor gebiedsontwikkeling. Eén waarin kwaliteiten en de cultural currency van Lombardijen worden benut.

Double Diamond Model

We kozen voor de ontwerp -en onderzoeksmethode de lenzen en werkwijze uit onze toolkit. Ook pasten we een variatie van het Double Diamond Model toe. Dit model hebben we ook toegepast rondom de herinrichting van het Bospolderplein (2022).

Aan de hand van bouwblokken maakten de jongeren een schematisch overzicht van hun jongerenhub. We visualiseerden hun ideeën middels AI-tools en maakten met AI visualisaties collages. De fysieke output was een pop-up jongerenhub, die kan worden gebruikt en getest om de definitieve versie in 2025 in te tekenen.

Afgevallen

Ergens tussen het verlaten van de basisschool en middelbare school gaat het met relatief veel jongeren in Lombardijen mis. Dat levert relatief veel voortijdig schoolverlaters op en jongeren zonder startkwalificatie. Ze worden niet genoeg uitgedaagd, niet gezien, verkeerd benaderd en uiteindelijk afgebroken worden in hun potentie.

Lokatie: Rotterdam, Nederland


Jaar: 2024


Status: Afgerond


Programma: Ontwerpend Onderzoek


Team: Concrete Blossom


Partners:
Gemeente Rotterdam | SOL

Previous
Previous

Campus

Next
Next

Cultural Currency Conference