CULTURAL CURRENCY CONFERENCE
Publieke instellingen willen impact hebben op een alsmaar complexer wordende samenleving, maar weten niet altijd hoe. Een nieuwe generatie stedelingen willen een actieve rol spelen in het vormgeven van hun leefomgeving, maar weten niet waar te beginnen. De Cultural Currency Conference (CCC) laat deze twee samenkomen. Een platform waar in drie volle dagen prototypes worden gepresenteerd en waar vanuit de fringe gereflecteerd wordt op de urgente vragen vanuit onze postkoloniale stad.
De tijdelijke en terugkerende aard van CCC maakt wendbaar programmeren mogelijk om trends en ontwikkelingen te tonen. Het doel van de CCC programmering is om door een veelzijdigheid aan perspectieven, de definities van cultuur en architectuur op te rekken; een belangrijke voorwaarde voor een inclusieve samenleving en een plek te worden voor uitbreiding van ons Superdiverse netwerk; van onze systeempartners in hacking tot de Buurten van Amsterdam.
Door de waarde van ons erfgoed helder te maken, maken we het collectief dat we altijd maar voor lief namen, zichtbaar. Het blootleggen van de shared understanding legt de basis voor de community - en de ruimtes daarin die we ontwerpen.
Cultural Currency Conference - editie ‘23
Tijdens de allereerste editie ooit schreven we samen met The Culture en de Nederlandse Unesco Commissie het advies “On(ver)vangbaar: de innovatieve kracht van The culture” en overhandigde we dit aan de demissionair ex-staatssecretaris Gunay Uslu (Media & Cultuur). Zij: “Er is geen twijfel aan het voortbestaan van The Culture, maar is het eerder de vraag of de oude cultuurinstellingen het wel kunnen bijhouden.”
De gemeenteraad Den Haag heeft gestemd tot opname van het UNESCO-advies in haar Cultuurvisie 2033. NRC schreef erover.
De multidisciplinaire expositie “Money Trees Is The Perfect Place For Shade” met Elizar Veerman, Gabriel Freitas, Hajar Benjida, Romy Zhang en Rubén Dario Kleimeer gaf de bezoeker verschillende impressies van de Buurt, de base van de Cultural Currency.
In een sonic lecture legde Richard Nazier en Randy Telg, gefaciliteerd door de UNESCO Commissie, de ontstaansgeschiedenis van bubbling uit en werd deze live herschreven op Wikipedia. Doel van dit programmaonderdeel was om te laten zien dat archiveren verder dan het zichtbaar maken van de Culture. Een onjuiste historiografie heeft tot kennistekort geleid, waardoor tijdens Zomercarnaval 2023 bubbling verboden werd.
De zaterdag stond Fringe Kapitaal centraal, de leefwereld en kennis die circuleert in de Buurt, van Delfshaven tot de Bims, van Marseille tot Marcy. We bespraken de afstand tussen de systeemwereld en de leefwereld, dat door het afbraakbeleid de afgelopen decennia is vergroot en wat voor gevolgen dat heeft op de sociale infrastructuur van de Buurt. Aan de hand van familiefoto’s dook Malique met muzikant Nnelg in zijn jeugdherinneringen over zijn opgroeien in een postmoderne betonnen jungle genaamd de Bijlmer.
En in de avond hadden we onze eerste Niteshop clubavond, en dat mag ook wel na al die lectures, interviews en panels. Net zoals de kerk is nightlife evengoed deel van The Culture.
De zondag was de voertaal Engels op ons internationaal symposium over architectuur en urban design. Met onze internationale partners in crime en de OG’s gingen we in gesprek over hoe de systeemwereld omgaat met (falende) kwesties in de Buurt op vlakken zoals huisvesting en stadsplanning.
Ex-programmadirecteur van het Masterplan Zuidoost, Saundra Williams vertelde op deze dag eerlijk over de top-down manier waarop het masterplan was opgesteld, waardoor participatie geen invloed had op de besluitvorming en het plan ronduit had gefaald.
Met Verdedig Noord, een bewonerscollectief uit Amsterdam-Noord, agendeerden we het belang van gelijkwaardigheid in burgerparticipatie en de waarde van andere kennisbronnen in stadsontwikkeling.
De laatste die we uitlichten is Jerald Cooper aka HOODMIDCENTURY. Hij vertelde over Black Modernism: moderne architectuur die of opzettelijk, of door historische omstandigheden op de een of andere manier verweven is met Black Culture. Een woord dat die waarde omschrijft, werkt empowering.
Dat is precies onze muziek, om ergens woorden aan te geven en daarmee een bestaansrecht op te bouwen. Buurt, Sauce, OG, Black Modernism, na drie dagen CCC voelden we de termen vibreren en hun weg verder vinden. Want we zijn nog lang niet klaar met definiëren en archiveren van alles wat we jaren voor lief hebben genomen, de Culture.